EDM och droger

Elektronisk dansmusik har alltid varit starkt förknippad med droganvändande. Det är ett rykte som faktiskt är välförtjänt men ibland överdrivet. Det är inte så att alla som lyssnar på EDM använder droger, snarare gör de flesta inte det. Drogerna som nyttjas på festivaler, klubbar och partyn inom den elektroniska dansmusikgenren är kanske främst ecstasy, eller MDMA som det också kallas. Musiken och miljön som uppstår vid spelningar sägs av många deltagare passa särskilt bra ihop med drogen och används för att hamna i ett så kallat rave-läge. Vissa använder drogen för att stimulera välmående och extas medan andra använder det som en sorts hjälp för att komma närmare andra människor.

Andra vanliga droger inom elektronisk dansmusik är psykadeliska droger såsom LSD, ketamin eller psykadeliska svapar. Just ketamin är en drog som man kan se har ökat i användandet hos befolkningen i samband med de elektroniska dansmusikfestivalerna och användes framförallt i Hong Kong i slutet av 1990-talet. Ketamin var tidigare lagligt och gick att köpa fritt i USA men kräver numera recept.

Men droger är ju som bekant inte bara guld och gröna skogar och det har skett många dödsfall i EDM-världen som kan kopplas till droganvändande. I Argentina har de drogrelaterade dödsfallen inom genren lett till att staden Buenos Aires har förbjudit alla tillställningar inom elektronisk dansmusik. Exempelvis var bandet Kraftwerk tvungna att ställa in en spelning som skulle ha ägt rum i staden 2016. De försökte argumentera för att det var skillnad mellan deras konserter och stora EDM-festivaler, dock utan framgång.

Många EDM-entusiaster försöker tvätta bort drogstämpeln från musikgenren men det kommer nog att dröja innan det får något genomslag, om det någonsin får det.

lycka-lite