Arrangera din egen festival

Låter titeln ovan som ett galet experiment? Nja, inte direkt för alla musikfestivaler har ju någon gång börjat och det ligger ju arbetande människor bakom. Med andra ord, kan du, om du har en god och välbalanserad idé, också starta upp och arrangera din egen musikfestival.

Fråga 1 – vilken musik ska du spela?

Musikfestivaler finns det gott om, och musikgenrer, likaså. Med detta sagt är det alltså dags att ta fasta på vilken typ av låtar som ska spelas samt vilka artister du vill bjuda in. Här spelar ofta pengar en avgörande roll, eftersom kända artister tar mer betalt än lokala band. Oavsett vilken musikstil som ska utgöra basen för din festival, så är det viktigt att skapa en röd tråd genom hela kvällen. Det som också kan vara avgörande om du faktiskt lyckas få in lite mer efterfrågade artister och band, är om din festival har ett speciellt syfte som ligger många varmt om hjärtat. Kanske du till och med kan få band att ställa upp gratis?

Hitta syftet med din festival

Det leder oss nu in på textens huvudfråga – vilket syfte har du med din festival och vilka signaler vill du ge ut? Vill du kanske uppmärksamma vissa frågor som din kommun ställs inför, eller brinner du för att införliva en viss musikstil på orten som tidigare var populär? Oavsett vad syftet är, kan det vara klokt att inkorporera det i din marknadsföring.

Marknadsför din festival

Om din musikfestival nyligen är uppstartad så gäller det att ligga i för att synas och dra dit folk.

Det allra bästa sättet är att sprida budskapen via sociala medier, lokala tidningar och inte minst nationell press. Ett av de billigaste metoderna för att få folk att lockas till festivalen, är dock att använda olika typer av profilreklam såsom t-shirts eller mössa med tryck. Det bärs av alla och syns väl. Att dela ut flyers i samband med öppningen är givetvis också en idé.

Finn din målgrupp

Den musikfestival du tänker arrangera behöver en målgrupp. När du vet den blir det också lättare att ta itu med resten. En viss målgrupp ställer andra krav och har andra behov än en annan målgrupp, och på så vis blir det enklare att fylla tomrummen i huvudet när du funderar ut reklambudskap, upplägget och artisterna. Att veta vilken målgrupp man vänder sig till är också viktigt när man planerar datumen för festivalen, eftersom vissa målgrupper kanske inte är lediga då, eller håller till på annan ort, på grund av en annan festival som lockar. Tänk därför utanför boxen i alla sammanhang och försök sätt dig in i din målgrupps tankesätt och vilja.

Finansiering

När du har stenkoll på allt, gäller det att verkställa dina planer med pengar. Detta är minst sagt ingen lätt melodi, men med kontakter, envishet och en tydlig planering, kan du hitta finansiering via kommunen eller hos Kulturrådet, lån eller hos investerare. Inga sätt är fel eller omöjliga.

Posted in Okategoriserade
lycka-lite