EDM:s bakgrund och framväxt

EDM står för elektronisk dansmusik och är ett samlingsnamn på ett antal stilar och genrer såsom techno, trance, house och breakbeat. Elektronisk dansmusik är som namnet avslöjar främst avsedd för dans och uppkom när man började använda synthesizer i discomusiken i slutet av 1970-talet. I mitten av 1980-talet växte genren något enormt i och med att housescenen slog igenom i Chicago.

Electronic Dance Music som det heter på engelska började enligt wikipedia inte att användas som term förrän i slutet av 1990-talet som beteckning för olika elektroniska musikstilar. Ibland används termen techno för att beteckna EDM vilket egentligen är felaktigt eftersom det bara är en av underkategorierna till EDM. I folkmun i Sverige kallas det ibland helt enkelt för klubbmusik.

I Feel Love av Donna Summers var en av de första hitsen inom EDM och producerades 1977 av Pete Bellotte och Giorgio Moroder. På den tiden gick genren under namnet hi-NRG och blev mycket populär bland olika minoritetsbefolkningar i USA såsom inom gaykulturen och bland icke-vita. Den tidiga housemusiken kännetecknas av ljudbilden som uppkom av bassynten TB-303 och trummaskinen TR-808 som började säljas 1980 av musikinstrumentföretaget Roland o Chicago och som sedermera kom att kallas för Chicago House. Samtidigt utvecklades i Detroit något som kom att kallas för techno utav Kevin Saunderson, Juan Atkins och Derrick May. Den musikstilen var något mindre funkig än house och hade enklare melodier och rytmer.

En ny genre utvecklades i Chicago ur housemusiken i slutet av 1980-talet som kallades för acid house. Namnet har troligtvis sitt ursprung från den massiva mängd LSD och andra psykedeliska droger som intogs på dansklubbarna där musiken spelades. Acid house uppkom ur en manipulering av TB-303-synthens frekvensfilter och en av de första stora hitsen inom genren var Acid Tracks med Phutures. Genren slog igenom stort år 1992 med den skotska acid house-gruppen The Shamen.

I 1980-talets mitt började techno och house att spridas i Europa. Man kombinerade de två genrerna i Belgien och utvecklade genren new beat som lade grunden till ravescenen tillsammans med acid house. Sedermera uppstod jungle och hardcore techno omkring år 1991 som i kontrast till de andra genrerna baserades på icke-raka och brutna rytmer av samplade trumslingor, så kallad breakbeats. Ur detta växte i sin tur happy hardcore och dram and bass fram.

Bandet The Prodigy slog igenom 1992 och utmärktes av att de blandade acid house och breakbeats. Därefter följde musiker som Fatboy Slim och Chemical Brothers. Under 1990-talet utvecklades även genren trance som brukar ses som en lite mer mjuk variant av EDM-musik. Pionjärer inom trancemusiken var artister som Jam & Spoon och Paul Van Dyk. Under 2000-talet har EDM nått en stor publik och är en mycket populär musikstil. De flesta känner till musiker som Daft Punk, Deadmau5 och David Guetta.

lycka-lite