En EDM-låts anatomi

Som förmodligen alla som läser den här bloggen vet står EDM för “Electronic Dance Music”. Det är en slags paraplyterm för alla typer av elektronisk musik vars främsta syfte är att få människor att dansa. I och med det innefattar EDM ett stort antal populära musikgenrer som exempelvis House, Breakbeat, Techno och Trance. Bland mycket annat. Rötterna till EDM hittar du i så skilda musikgenrer som disco, krautrock och New Wave. Trots att så många olika och distinkta genrer kan kallas för EDM går det ändå att hitta några karaktärsdrag som i någon mån gäller för dem alla.

Vad elementen jag listar i det här inlägget är för EDM-musiken är som golvet för ditt hem. Det blir helt enkelt inget hem utan ett golv. Precis som olika delar av en låt ramas in av övergångar, på samma sätt utgör golvlister de element som ramar in olika golvytor. Allt du behöver för att ge dina golv en lyxig känsla, inklusive golvlister, hittar du hos Byggmax.se.

EMD-musikens grundläggande element

Det är relativt enkelt att presentera grunderna för vad som krävs för att göra en enkel EMD-låt, men det är svårare att göra ett verk som är mästerligt. Om du ändå skulle känna för att testa behöver du tänka på de här faktorerna:

  • Baskaggen – “four on the floor”, fyra-fyra eller discobeat. Kärt barn har många namn och det gäller för EDM-musikens mest grundläggande element, det jämna beatet av baskaggen som slår på på taktens fyra fjärdedelar. På det lägger du en hihat som du kan variera till att spela varannat slag stängt och varannat öppet, förslagsvis på åttondelarna mellan varje baskagge-slag.
  • En enkel melodi – Melodierna i EDM är ofta enkla och effektiva. Om du själv funderar på att göra EDM rekommenderar jag att du håller dig till ett fåtal toner och lägger extra möda på att konstruera en melodi som är rytmiskt engagerande (det är ju dansmusik du ska göra).
  • Basen – Basens roll i EDM är att driva musiken framåt och den kan ha en mer eller mindre framträdande roll. Ibland utgör den ett melodiskt element i sig, ibland ligger den diskret men kännbart i bakgrunden. Mycket EDM har djup bas som känns och som ställer höga krav på ljudsystemen musiken spelas i.
  • ”The drop” – Ett drop representerar en EDM-låts musikaliska klimax. Droppet föregås ofta av en uppbyggnad i intensitet som plötsligt avstannar. Ofta skalas bas och baskagge bort och endast de melodiska elementen kvarstår. Ibland tystnar musiken helt för ett ögonblick. Sen byggs intensiteten upp igen, ofta mynnar det ut i låtens huvudsakliga tema eller refräng.

Övning ger färdighet

Att skapa bra musik har förstås en del att göra med talang, men glöm inte bort att de flesta populära musiker nämner det hårda arbetet som det främsta skälet till sina framgångar. Musik är ett hantverk. Lycka till!

Posted in Okategoriserade
lycka-lite