Peace and Love i Borlänge

Peace and Love är en musikfestival som öppnade sina portar i Borlänge stad år 1999 och var en av de mest populära festivalerna, speciellt mellan 2006 och 2012. År 2013 gick festivalen i konkurs, vilket skapade många nyhetsartiklar runt om i Sverige. Festivalen öppnades dock upp igen året efter, men i en mycket mindre skala än de tidigare åren. Anledningen till varför festivalen startades var för att väcka reaktioner gällande våld i landet. I början anhölls festivalen i en klubb i centrala Borlänge med endast 900 besökare men detta ökade rejält med åren och år 2006 besökte totalt hela 37 000 personer från hela världen den spännande och intressanta festivalen. Varje år anhåller festivalen ett visst tema där man just tänker på miljön och på den inverkan vi har på vår värld, oavsett om det gäller hur vi behandlar människor eller om vi pratar om naturen runt om oss. Många stora band och artister har spelat på Peace and Love, och namn som Sex Pistols, Håkan Hellström, Deadmau5, Bob Dylan och många fler.

Gick tyvärr inte så bra för festivalen

Att ha en bra idé är toppen, men man behöver också utföra idén så att den faktiskt blomstrar. Tanken bakom Peace and Love är verkligen bra, men tyvärr gick det inte hela vägen den här gången. festivalen krävs på miljonbelopp av flera företag och privatpersoner som säger att de inte fått sina pengar betalda av festivalen. Det ska handla om totalt 2,2 miljoner kronor som evenemanget är skyldig. Det är just scenarbetet och betalning av mat och dryck som det sägs att företag inte har fått betalt för. Företagen och privatpersonerna har då vänt sig till Kronofogden så att festivalen kan lösa problemet. Festivalen fokuserar på att betala artisterna först och främst, eftersom detta alltid sker via förskottsbetalningar. Resterande utbetalningar som mat eller scenarbete betalas alltså därefter, och finns det då där inga pengar kvar i kassan så blir det svårt att betala dessa. Ska man anhålla en stor festival där de världsledande artisterna ska uppträda så kan det vara bra att ha två budgetar, en för musiken och en för underhållningskostnaderna.

Arbeta som volontär på festivalen

Du som dessutom vill bo billigt, utan att du behöver campa kan också hyra billiga sängar på hotellrum eller hos privatpersoner i Borlänge. Ofta hyr människor i staden ut sina hus eller rum till besökarna på festivalen. Vill man inte bo i tält och få en riktig festivalkänsla (så som det ska vara egentligen) så kan man bo på detta vis. Arbetar man på festivalen som en volontär så får man dock tillgång till volontärernas egna campingplats, vilket kan vara skönt om man vill ta det lite lugnare eftersom man ska arbeta. Det finns flertal olika områden man kan arbeta i på Peace and Love. Allt mellan dörrvakter till att plocka skräp. Betalningen sker via mat, biljett till festivalen och tågbiljett till Borlänge, så någon slags lön betalas inte ut. Dock är detta ett perfekt tillfälle att både hjälpa till och även kunna se fantastiska artister uppträda. Två flugor i en smäll helt enkelt!

Posted in Okategoriserade
lycka-lite