Den europeiska karnevalssäsongen

Den brasilianska versionen av Karneval

Karnevaler är en typ av fester med en tradition som sträcker sig långt bakåt i tiden. Många förknippar begreppet med sambarytmer under festen som brukar infalla under en förlängd helg i februari i Brasilien. Faktum är dock att karnevalen från början är ett europeiskt fenomen. Vi hade karnevaler redan under medeltiden och de tidiga karnevalerna beskrivs som vilda fester som kunde slita sig från alla givna innehållsramar. Folk klädde ut sig och skämtade ofta med överheten på ett sätt som bara vara tillåtet under just karnevalen. Ibland urartade festligheterna i revolt men de tilläts ändå eftersom folket ansågs behöva dem som en form av utlopp i hårda tider. I dag är det, åtminstone i Europa, fråga om betydligt lugnare tillställningar även om många tar det historiska arvet på stort allvar. I den här texten ska vi titta lite på hur karnevalstraditionerna ser ut idag och när på året de firas.

En fest som piggar upp i vintern

I Sverige firas karneval på många orter under sommarmånaderna. Ofta med element som inspirerats av den berömda karnevalen i Brasilien.Fastnacht i Tyskland Det handlar alltså om glitter, sambatoner och parader. Fasching i Tyskland som även kallas Fastnacht och är en fest som kulminerar med karnevalsveckan som i år går av stapeln sista veckan i februari. Man talar dock om en karnevalssäsong i Tyskland som på vissa håll börjar i början av januari och på andra platser i slutet av november. Det är alltså fråga om en tradition som tar mycket utrymme och som inspirerar många. Den ort som är mest berömd för sitt intensiva karnevalsfirande är Baden-Württemberg i södra Tyskland. Där är det medeltida arvet mycket tydligt, bland annat i form av de masker som många använder. Det handlar alltså om en ganska lång tid under vilken det är accepterat att till exempel klä ut sig och bete sig på ett sätt som ligger en bit utanför normen. I Brasilien går karnevalen av stapeln i början av februari men där är det då inte vinter utan mitt i sommaren.

Så förbereder du dig på karneval

Under en karneval är det tradition att klä ut sig. Talar vi om det traditionella tyska karnevalsfirandet så är det i södra Tyskland ockultism, folktro och tig kristendom som många hämtar sin inspiration från. Vissa bär trämasker som går i arv från generation till generation. I Norr är det friare och många väljer humoristiska utstyrslar. Halloween kläder kan användas vid fler tillfällen och karnevaler är ett av dem. Eftersom det är vinter under den tyska karnevalssäsongen väljer många att satsa på en riktigt fin mask som bärs tillsammans med neutrala och funktionella vinterkläder. Det är alltså viss skillnad på detta och de synnerlige lättklädda festdeltagare som förknippas med den vanligaste formen av karnevalsfirande. Oavsett vilken tradition vi talar om så är detta en fest där man får vara förberedd på att en oväntade saker inträffa, de är en del av charmen med karnevalsfirande och en av anledningarna till att traditionen blivit så långlivad.

Posted in Okategoriserade
lycka-lite